Homepage

Ogen baasje en hond lijken op elkaar

Het lukt veel mensen om een baasje en zijn hond afzonderlijk bij elkaar zoeken. Dit is ontdekt tijdens wetenchappelijk onderzoek waarin respondenten keer op keer accuraat een onbekende hond en baas bij elkaar konden passen. Lange tijd wist men niet hoe dit kon, maar de Japanner Sadahiko Nakajima, onderzoeker aan de Kwansei Gakuin universiteit, kwam met bijzondere onderzoeksresultaten.

De onderzoeker ontdekte dat mensen vooral kiezen door te kijken naar gelaatsuitdrukking. De omvang of lijfelijke vorm van mens en zijn dier, hebben er niet veel mee te maken. Daarnaast letten we bij de keuze niet op gezichtsvorm of haarkleur, zoals je zou verwachten.

Boxer

De onderzoeker selecteerde 500 studenten die door middel van foto’s baas met hond moesten matchen. Verschillende delen van het gelaat van mens en dier waren bedekt. Ze kregen een vel papier met twintig portretten van baas-hond paren. Zonder belemmering op de foto zaten de respondenten gemiddeld bij maar liefst 80% juist.

Wanneer de mond van de eigenaar bedekt was zat 73% juist. Maar, als de ogen van de eigenaar of de hond bedekt waren, kon maar 50% slagen. Waren √°lleen de ogen van of hond, of baas uitgeknipt, dan kon 74% van de juiste paren worden uitgezocht. Het toont aan dat individuen de juiste mens en hond bij elkaar vinden, door het oog en ooggebied te vergelijken.

Waarom kiezen mensen een gelijkend huisdier? Dat wijt Nakajima aan het ‘mere exposure effect’. De mens houdt van gelijkenis en kiest daarom een huisdier waarin het zichzelf herkent.

Bron: Trouw

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief