Homepage

Honden herkennen elkaars geblaf

Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat honden veel informatie uit elkaars geblaf kunnen halen en elkaars geblaf ook herkennen. Ze kunnen onderscheid maken tussen het geblaf van soortgenoten die ze eerder hebben ontmoet en vreemde honden. Ook kunnen ze uit het geluid opmaken of een keffende soortgenoot alleen is, of in de nabijheid van een andere hond.

blaffende hond

Bron foto: Dakiny via photopin

Onderzoek naar hondengeblaf

Het onderzoek is uitgevoerd door Hongaarse onderzoekers werkzaam aan de Eotvos Lorand Universiteit. Zij publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Applied Animal Behaviour.

De wetenschappers lieten honden in de tuin van hun woonomgeving luisteren naar opnames van verschillende soorten geblaf. In sommige gevallen was het geblaf afkomstig van soortgenoten uit hun directe omgeving, soms werden ze gemaakt door onbekende honden. Ook de aard van het geblaf verschilde. Er waren opnames bij van honden die in hun eentje blaften en viervoeters die blaften tegen een andere hond.

Blaffende soortgenoten

De geteste honden bleken verschillend te reageren op het geblaf van vreemde soortgenoten en de geluiden van bekende dieren. In het eerste geval blaften ze vaker terug.
Bij het horen van een opname van vreemde hond die blafte tegen een andere viervoeter, leken de dieren onraad te ruiken. Ze renden dan vaak blaffend naar het tuinhek om daar enige tijd te wachten. En wanneer ze geblaf kregen te horen van een vreemde hond, die bovendien alleen was, leken de honden minder onder de indruk.

Als de honden het geblaf  van een bekende soortgenoot te horen kregen, reageerden ze helemaal onderkoeld.

Bronnen: Nu.nl en The Science Dog

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief