Homepage

Staatssecretaris Dijksma laat erfelijke problemen rashonden bestuderen

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken laat de veelvoorkomende erfelijke problemen van enkele honden- en kattenrassen bestuderen.

Na de Franse bulldog en de chihuahua wordt nu gekeken naar de problemen bij de Cavalier King Charles Spaniel, de Berner Sennenhond en de Hollandse Herder.

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel
Foto via: Fabio Bigozzi via photopin cc

Hiermee reageert Dijksma op onderzoek van de Universiteit Utrecht dat aangeeft dat rashonden en -katten beduidend vaker erfelijke aandoeningen hebben dan bastaards. Zo krijgen de chihuahua en de Franse bulldog al jonger last van hun gewrichten dan viervoeters van het vuilnisbakkenras en heeft de labrador vaker aandoeningen aan elleboog en heup.
Ook hebben chihuahua’s het beduidend vaker moeilijk rond de geboorte dan bastaards, terwijl de Frans bulldog meer problemen heeft aan luchtwegen, oren, ogen en wervelkolom. Perzische katten mankeren meer dan gewone huiskatten iets aan ogen, nieren en huid.

Dijksma vindt dat het fokken op uiterlijke kenmerken niet mag leiden tot dierenleed. Het welzijn van huisdieren staat voorop. Fokkers hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, maar ook de koper van een hond of kat speelt hierin een rol

Dijksma wil ook dat fokkers, rasverenigingen en consumenten hun verantwoordelijkheid nemen, want die zouden moeten weten waar ze op moeten letten als ze een huisdier kopen.

Fokkers kondigden onlangs al aan dat ze met een verplichte DNA-test voor puppies tot een nieuw kwaliteitsmerk ‘fairfok’ willen komen. De staatssecretaris verwacht dat de fokkers nog meer bijdragen aan het verdwijnen van erfelijke aandoeningen bij rashonden.

Bron: Nu.nl

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief