Homepage

Hond reageert sterk op de geur van baasje

Geuren worden opgeslagen in het brein. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor honden. Onderzoekers van het Emory’s Center for Neuropolicy zijn te weten gekomen dat een hond sterk reageert op de geur van zijn baasje, ook al is het baasje niet in de buurt. Een hond reageert hier sterker op dan de geur van andere mensen of bekende honden.

De onderzoeker scanden de hersenen van twaalf verschillende honden. Terwijl zij gescand werden, kregen de honden vijf verschillende geuren te ruiken. De geuren waren afkomstig van een bekende hond, een onbekende hond, een bekend persoon (het baasje) en een onbekend persoon. De vijfde geur was de geur van de hond zelf. Op de scans is te zien dat bepaalde delen van de hersenen zeer actief worden, wanneer de hond zijn baasje ruikt. Eén van de actieve hersendelen is verantwoordelijk voor het belonen. Opvallend is dat het beloningscentrum alleen actief wordt bij de geur van het baasje, en niet bij bekende honden.

honden neus

De onderzoekers zagen een verschil tussen getrainde honden (bijv. blindengeleidehonden) en normale honden. Getrainde honden zijn nog gevoeliger voor geuren. Het is op dit moment nog onduidelijk of dit komt doordat getrainde honden beter getraind zijn of dat het genetisch bepaald is. Als dit genetisch is, kunnen geschikte honden nog eerder geselecteerd worden door ze te onderwerpen aan een geurtest.

Via Scientas.

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief