Homepage

Waarom eco voor je hond een goed idee is…

Al een tijdje nu heeft Ann-Sophie een webshop in ecologische dierenspullen. Ze krijgt wel vaker de vraag: ‘waarom zou ik eco kopen voor mijn hond?’ Ann-Sophie heeft geprobeerd het antwoord te vinden en baseert zich daarvoor op een aantal bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek. Een heleboel studies werden gedaan naar het gebruik van schadelijke stoffen in alledaagse producten gaande van schoenen, drinkflessen tot kinderspeelgoed.eco hond

Er werd nog maar weinig onderzoek gedaan naar honden- en kattenspeelgoed. De onderstaande bevindingen zijn dan ook gebaseerd op onderzoeken naar gevolgen voor mensen. De stoffen die worden opgenoemd zijn wel allen te vinden in het speelgoed voor ons huisdier. Omdat deze stoffen bewezen effecten hebben op mensen, lijkt het mij als hondenbaasje niet aangewezen om hondenspeelgoed dat vervaardigd is met deze stoffen aan mijn hond te geven. Als mens gaan we immers niet liggen knagen op onze alledaagse producten (althans, dat doen we normaal gezien niet) en toch kunnen de gevaarlijke stoffen in de producten al een invloed hebben op ons dagelijks leven. Je hond knaagt echter wel hele uren op allerlei kauwspeeltjes die vervaardigd zijn met BPA (weekmakers in plastic), ftalaten, toxische verf,… Doordat hij er de hele tijd op zit te knagen krijgt hij te veel van deze schadelijke stoffen binnen.

BPA en ftalaten
BPA ofwel Bisfenol-A is een organische verbinding en wordt vooral gebruikt voor de productie van harde transparante plastiek (bvb. onbreekbare flessen).
Ftalaten zijn esters en alcoholen die gebruikt worden bij o.a. parfums, maar ook als weekmakers van plastiek. Ftalaten worden niet voldoende afgebroken in het milieu en kunnen hierdoor in de voedselketen terechtkomen.

De stof wordt ook teruggevonden in babyspeelgoed en hondenspeelgoed. Dit laatste blijkt uit een studie van de Texas Tech University. Het onderzoek simuleerde het kauwen van een hond op plastieken speeltjes. Uit het onderzoek blijkt dat de concentratie van BPA (en ook van ftalaten) vele malen hoger is dan is toegelaten in kinderspeelgoed. Door het kauwen komen de chemische stoffen vrij.
Naar de gevolgen van BPA en ftalaten op honden (en katten) is nog niet veel onderzoek gebeurd. Er is wel geweten dat de stof schadelijke invloed heeft op mensen en ratten: bepaalde soorten kanker, vervroegde puberteit, vruchtbaarheidsstoornissen, obesitas en gedragsproblemen.

Verf
Enkele jaren geleden werd ontdekt dat sommig kinderspeelgoed gekleurd was met verf waarin lood verwerkt was. Dit speelgoed werd uiteraard teruggeroepen van zodra de ontdekking gebeurde. Wat later kwam echter aan het licht dat ook gekleurd hondenspeelgoed vaak met verf met lood gekleurd was. Dit speelgoed werd niet teruggeroepen… Het betreft hier voornamelijk het ‘goedkopere’ speelgoed, afkomstig uit landen zoals China. Het hoeft natuurlijk niet gezegd dat wanneer je dier kauwt op dergelijk speelgoed het al deze stoffen in de mond krijgt en binnenslikt.

Wat kan je hieraan doen?
Als honden-en katteneigenaar maakte Ann-Sophie zich hierover zorgen en in haar eigen leven hechtte zij al veel belang aan ecologisch materiaal en eet ook biologisch. Haar dieren aten ook al lange tijd biologisch. Dat echter hun speelgoed ook schadelijk kon zijn, had Ann-Sophie echter voordien nooit gedacht. Om deze reden is zij zich gaan verdiepen in onschadelijke speeltjes. Ann-Sophie kwam bij een aantal merken terecht en vond de hele zoektocht zo leuk dat ze besloot een webshop te starten in ecologisch speelgoed en biologisch eten. En dat werd Rascal & Chic.

Rascal & Chic

Rascal & Chic is gespecialiseerd in speelgoed voor honden en katten dat volledig vrij is van al deze schadelijke materialen. Je hond of kat kan naar hartelust kauwen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken. Ook het eten is van hoogwaardige biologische kwaliteit, zonder schadelijke toevoegingen.

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief