Homepage

Neospora Canium, waarom je hond niet in het weiland mag…

Ik heb het grote geluk dat ik prachtig landelijk woon. Het weiland ligt aan de overkant. Aangezien er al lange tijd geen koeien lopen, loop ik er regelmatig met mijn hond langs de slootkant te struinen.

Opeens is het weiland aan een andere boer verpacht en is er een hek geplaatst. Hierdoor kan ik niet meer makkelijk het weiland in. Ik was een beetje verbolgen want hoe erg is het nu als ik daar met mijn hond loop? We doen niemand kwaad. Dat dacht ik… Bij navraag bij de boer hoorde ik voor het eerst van de parasiet Neospora Canium.

Deze parasiet krijgt een hond binnen door het eten van nageboorte of drinken van vruchtwater van een koe. Bij honden schijnt het niet vaak voor te komen dat ze er ziek van worden, al zijn er gevallen bekend van neurologische gevolgen zoals verlammingsverschijnselen.

Als de koe in het weiland de uitwerpselen van een hond eet, die besmet zijn met Neospora, dan kan dit leiden tot onvruchtbaarheid en spontane abortus. Daar schrok ik wel van en dus heb ik er geen enkele moeite mee om mijn hond ergens anders uit te laten.

Ik kijk er namelijk erg naar uit om de koeien straks weer vanuit mijn werkkamer te kunnen bewonderen…

 

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief