Homepage

VUmc ziekenhuis zet speurhond om bacterie op te sporen

Het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam gaat een speurhond inzetten om de ziekenhuisbacterie Clostridium difficile te herkennen. Ziekenhuizen slaan alarm als deze bacterie de kop opsteekt. Een infectie kan immers bij verzwakte mensen ernstige diarree veroorzaken. Patiënten met deze ziekenhuisbacterie  moeten daarom worden geïsoleerd en het personeel moet allerlei hygiënemaatregelen treffen. Het is dan ook van groot belang om deze bacterie zo snel mogelijk op te sporen. VUmc is een hond aan het trainden die deze bacterie zo snel mogelijk gaat opsporen. Het gaat om de tweejarige beagle Cliff. Hij kan de bacterie als geen ander herkennen

Volgens het VUmc is de inzet van een speurhond voor dit doel uniek en is het nooit eerder in de wereld geprobeerd. En Cliff doet het heel goed. Hij heeft Cliff in ieder geval 90% van de zieke patiënten opgespoord, twee keer gaf hij aan dat hij de bacterie rook, terwijl de laboratoriumtest negatief was.

Het is de bedoeling dat Cliff in de toekomst oproepbaar zal zijn. Ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere instellingen waar Clostridium een bedreiging vormt, kunnen hem inschakelen bij een uitbraak van diarree.

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief