Homepage

De Lundehund

Ik had er nog nooit van gehoord, maar de Lundehund is een hondenras uit Noorwegen. De Lundehund is een lenige hond die vroeger dagen gebruikt werd  voor de jacht op papegaaiduikers. Dit zijn zeevogels die voorkomen  in het Noord-Atlantisch gebied. Deze vogels broeden in holen van steile, grazige hellingen van rotskusten.  Omdat in dit gebied te kunnen jagen hond moest de hond erg lenig zijn en goed kunnen manoevreren. Ook diende de voldoende grip te hebben op de rotsen hebben. Deze extra grip heeft de Lundehund doordat aan elke poot zes tenen zitten. De meeste andere honden hebben aan hun voorpoten vijf en aan hun achterpoten vier tenen. Ook lijkt de hond wel van elastiek. Hij kan zijn voorpoten volledig zijdelings strekken en is de ruggengraat bijzonder soepel, waardoor hij zich gemakkelijker door nauwe doorgangen in rotsen.

Doordat men rond 1850 overging op de vangst met netten en omdat het aantal papegaaiduikers afnam, nam ook de Lundehundpopulatie langzaam af. Zo’n ruim vijftig jaar geleden waren er nog maar enkele exemplaren van de Lundehund over. Doordat liefhebbers van de honden actie ondernamen en met de honden zijn gaan fokken, is hun aantal op dit moment weer gestegen tot zo’n 1.500.

De Lundehund is zachtaardig en mensvriendelijk. Ze zijn in het geheel niet agressief en houden van het gezelschap van mensen. Soms zijn het net katten want als je ze in hun nek aait lijkt het alsof ze snorren. Ze houden van spelen, zijn erg nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit. het zijn intelligent honden en kunnen goed getraind worden op behendigheid.

Op deze site en op de website van de Lundehund vind je meer informatie over dit bijzondere ras en hieronder een filmpje.

YouTube voorvertoningsafbeelding
↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief