Homepage

Gevaar van blauwalg voor je hond

In meerdere vijvers, meren en plassen in Nederland is blauwalg geconstateerd. En blauwalg kan gezondheidsklachten bij mens en dier veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Je wordt dan ook vaak gewaarschuwd om contact met het water waarin dat blauwalg is geconstateerd te vermijden. het is dus zeer onverstandig om in dergelijk water te gaan zwemmen, te gaan vissen of zelfs de eenden te voeren.

Deze waarschuwing geldt overigens niet alleen voor mensen, maar het is ook van groot belang om te voorkomen dat je hond een duik neemt in dat water. Het kan in de ergste gevallen namelijk het dodelijk zijn!

Maar als je hond toch per ongeluk toch heeft gezwommen in water besmet met blauwalg, dan is het van belang dat de vacht van de hond zo snel mogelijk uitspoelt om huidirritatie te voorkomen.

De verschijnselen van een blauwalg besmetting worden doorgaans pas zichtbaar 12 uur na het zwemmen. De symptomen varinogal verschillend zijn: van huiduitslag tot misselijkheid, braken, diarree, koorts en irritaties aan ogen, oren, neus en keel. Een hond die in de zomer van 2006 aan blauwalgvergiftiging overleed in de Haag, had had ademhalingsproblemen, een blauwe tong en kramp. De verschijnselen kunnen bij honden zo hevig zijn, dat ze binnen een dag kunnen overlijden. Als je vermoed je dat je hond heeft gezwommen in met blauwalg besmet water, spoel dan zo snel mogelijk de hond af en bel de dierenarts voor advies.

Blauwalgen kunnen overigens niet worden bestreden, ze moeten vanzelf verdwijnen. Dat wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt.

Blauwalgen kunnen zich ontwikkelen in stilstaand, ondiep water dat door de zon wordt opgewarmd en komen met name tot bloei in warme zomers. Ze zijn herkenbaar aan een drijflaag op het water, die blauw, wit, groen of geel kan zijn. De drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Op de site van Rijkswaterstaat vind je meer informatie over blauwalg.

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief