Homepage

“Golden” herplaatser.

Chico was bijna acht jaar toen hij herplaatst moest worden en is in augustus twee jaar bij ons.
Een imposante reu met een expressieve kop. “Een bonk testosteron,” omschreef een vriendin. Zijn verhaal was, alhoewel verdrietig, niet schrijnend. Hij was niet verwaarloosd of mishandeld, hij was slechts de dupe geworden van een scheiding die gevolgd werd door een ernstige ziekte.
Chico was enigst hond. Een beetje verwend en zeer zelfbewust, zo kwam hij bij ons. Hij wilde natuurlijk zijn positie bepalen in het toenmalige roedel, dat bestond uit vier reuen waarvan de jongste nauwelijks een jaar was. Vooral tegen de laatste kon hij tekeer gaan. Hij was kortaangebonden, gedroeg zich veeleisend als het om aandacht ging en hij kon heftig reageren als er speelgoed in het spel was.
Gaandeweg merkte ik dat hij heel graag wilde “werken.”
Of dat nou een dummy apporteren was, of dat hij tijdens een wandeling iets in zijn bek droeg, Chico deed het allemaal met een aandoenlijk enthousiasme.
Hij raakte erg aan mij gehecht. Toen ik in het ziekenhuis belandde waren Chico en de jongste reu beiden uit hun doen. De eerste dagen na mijn opname weken ze niet van mijn zijde, wat voor hilarische taferelen kon zorgen. Als ze bijvoorbeeld samen voor de WC deur lagen en ik er niet meer uit kwam. Maar: dat was opmerkelijk, Chico deed het ineens samen.
Hij ontwikkelde zich als een echte groepshond.

Sinds de pup er is, onze eerste teef, zijn de scherpe kantjes van zijn karakter helemaal geslepen. Kon hij vroeger niet spelen, nu doet hij met het teefje niet anders. Zij mag het speelgoed uit zijn bek jatten zonder dat hij een grom geeft. Hij gaat letterlijk op zijn rug voor haar en hij heeft met haar het contactliggen uitgevonden. Zijn werklust is nog steeds volop aanwezig. Hij is volkomen betrouwbaar geworden. Voorheen wilde hij grommen als er iemand te dicht in zijn buurt kwam, nu tolereert hij zelfs van de logeerhonden bijna te veel.

Het is een genot om met hem bezig te zijn, alles gaat met een intelligente hartstocht gepaard. Of ik nou ringtraining met hem doe of dat we een paar uur gaan zwemmen, Chico is een vriend voor het leven, een trouwe maat die niet alleen met de honden maar ook door dik en dun met ons samen wil zijn.
Een ideaal voorbeeld van hoe het gedrag van een herplaatser in positieve zin kan veranderen. Een Golden in de ware zin van het woord!

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief