Homepage

Honden worden steeds dommer

Honden worden dom steeds dommer. Dat komt doordat ze afhankelijk zijn van mensen en niet zelf meer worden aangespoord te denken. Ze slagen zelfs niet voor simpele intelligentietestjes, die wolven en wilde honden wel kunnen uitvoeren.

Volgens wetenschappers komt dat omdat honden minder gericht zijn op het oplossen van problemen. Dat hoeft namelijk niet meer. De mensen lost het wel op. Zwerfhonden hebben daarom moeite om te overleven.

Tijdens een experiment gebruikten onderzoekers gedomesticeerde honden en dingo’s. Dingo’s zijn ook eigenlijk gedomesticeerde honden, maar hebben zich al vele generaties lang aangepast aan de Australische wildernis. Daarom hebben dingo’s nog veel ‘wilde’ eigenschappen en instincten.
Het experiment ging erom wie het snelt het eten konden inden. Hiertoe was een V-vormige transparante muur tussen de proefdieren en het voedsel geplaatst. De dieren konden dankzij deuren het voedsel bereiken. Het lukte de dingo’s om in ongeveer twintig seconden het voedsel te vinden. Ze maakten slim gebruik van de deuren. De huishonden keken verbaasd en snapten niets van de situatie. Ze krabden met hun poten tegen de transparante muur, probeerden te graven en begonnen zelfs te blaffen.

Maar wat sociale honden wel beter kunnen is dat ze beter in staat om met mensen te communiceren, om mensen als hulpmiddel te gebruiken en om van mensen te leren door observatie.

Bron Scientas.nl, Honden blijven dom door domesticatie, 8 juni 2010

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief