Homepage

Logboek Dierenasiel Bonaire: Parvo

parvoEen van de ergste ziekten de we op Bonaire bij honden tegenkomen is parvo. Een deel van de pups die bij het asiel worden binnengebracht is besmet met het parvovirus. Ze zijn al voor hun komst bij het asiel met dit virus geïnfecteerd. Niet zo gek, want het overgrote deel van de honden die bij het asiel terecht komt zijn zwerfhonden en wonen op straat.

Natuurlijk worden de pups op het asiel gevaccineerd, o.a. tegen deze ziekte, maar toch is dat lang niet altijd afdoende en krijgen ze alsnog te kampen met deze ziekte.

Parvo is een zeer besmettelijke ziekte die sinds de jaren tachtig bij honden voorkomt. De veroorzaker van deze ziekte is een virus dat in gigantische hoeveelheden met de ontlasting van besmette honden wordt verspreid.

Op het dierenasiel zijn we alleen pups tegengekomen die deze ziekte gekregen. Het schijnt dat ook volwaasen honden parvo kunnen krijgen, maar gelukkig hebben we dat nog nooit meegemaakt.

Parvo is een hele gemene ziekte die heel het lichaam aantast. De infectie wordt overgedragen van pup tot pup door allerlei contact besmettingsbronnen. Meestal is de poep van de geïnfecteerde pup de bron van besmetting. Het virus kan verschillende organen aantasten maar meestal wordt het maagdarmstelsel aangetast. Braken en bloederige diarree zijn het gevolg. Dit kan van de ene op de andere dag plaatsvinden. ok willen de pups niet meer eten.

In sommige gevallen komen de pups erover heen, maar er zijn ook hondjes die we helaas moeten moeten laten inslapen, omdat de ziekte al te ver gevorderd en we ze het lijden willen besparen.

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief