Homepage

Heilige hond : Sint Guinefort

sint guinefortGuinefort is waarschijnlijk de enige heilige hond. Het verhaal gaat dat Guinefort van Bourgondiƫ, een windhond, die iets voor de 13de eeuw leefde in de buurt van Lyon een babietje in een wieg tegen een slang verdedigde. De vader van het kindje zag toen hij thuiskwam de omgevallen wieg en de hond die onder het bloed zat. De vader dacht dat de hond het bloedbad had veroorzaakt en het kind had gebeten. De vader sloeg de hond dood, maar zag kort daarna het huilende, maar ongedeerde kind. Ook vond hij de de doodgebeten slang.

Opeens werd het hem duidelijk. Guinefort hed het kindje juist verdedigd. De hond werd alsnog met alle eer begraven.

Al snel deden de geruchten de ronde dat er wonderbaarlijke genezingen bij het graf hadden plaatsgevonden. De hond werd vereerd en speciaal de vrouwen kwamen naar het graf van de hond en brachten hun zieke kinderen mee op bedevaart naar het graf.

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief