Homepage

Logboek Dierenasiel Bonaire: Explosie van honden

teefje en pupsOp Bonaire zijn heel wat honden. Het hondenbezit per hoofd van de bevolking ligt heel wat hoger dan in Nederland. Een bevriende dierenarts op het eiland heeft ooit eens een professionele inschatting gemaakt en vertelde me dat één op de twee inwoners een hond heeft. Bonaire telt iets meer dan zo’n 15.000 inwoners. Dit zou betekenen dat er op Bonaire zo’n 7000 a 8000 honden rondlopen. Enorm veel!

Exacte cijfers hebben we niet. Het hondenbezit op Bonaire wordt niet geregistreerd en er zijn heel wat zwerfhonden, maar als je al bedenkt dat er in 2009 alleen al bij het asiel zo’n 800 honden zijn afgestaan, dan kan het aantal van 8000 misschien wel kloppen.

Wat gebeurt er nu als die duizenden honden hun gang laat gaan en puppies laat krijgen? De gevolgen zouden niet te overzien zijn. Teefjes kunnen nameijk vanaf 6 maanden loops worden, ze kunnen twee keer per jaar een nestje krijgen van gemiddeld zes pups. Als je niets doet dan loopt de populatie aan honden met enorme grote sprongen toenemen. Een explosie van honden!

Om de populatie van honden enigszins in toom te houden is het dierenasiel Bonaire al sinds jaren bezig met een gratis sterilisatiecampagne.
We begonnen in 2004 de gratis campagne waar de inwoners van Bonaire hun hond of kat gratis konden laten steriliseren of castrereren. Er werden in 2 weken tijd circa 250 dieren gesteriliseerd. Daarna werd de campagne voortgezet door de lokale dierenartsen op het eiland. Het dierenasiel zette daartoe een speciaal fonds op. Nu hebben we zo’n 450 dieren gesteriliseerd met een nieuwe campagne die sinds mei 2009 loopt, genaamd ‘Bonny the Superdog’.

Om die campagne te blijven voeren heeft het asiel geld nodig. Je kunt de sterilisatiecampagne van het dierenasiel Bonaire financieel ondersteunen door te doneren op rekeningnummer 23.10.139, RBTT Bank Antillen, Bonaire, BIC: RBTTANCU, IBAN: RBTT.

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief