Homepage

Rauwe voeding…..

‘weet je wel dat er bacteriën in rauw vlees zit’ is de eerste vraag die wordt gesteld zodra ik zeg dat mijn bullen versvoeding krijgen. Ja natuurlijk zit er in versvoeding allerlei bacteriën…”maar wordt je hond daar dan niet ziek van?” Nee, het maagzuur van een versgevoerde hond is zo sterk dat er maar weinig bacteriën het overleven in de maag. “goh, nou ik geef brokken dat is wel veilig”

Ja veilig is het zeker, met brokken is de kans op verstikking minimaal, de ontlasting is constant en het is makkelijk en overal in te kopen plus dat het eenvoudig is om de voederbak te vullen en rommel heb je er niet van. Heel veilig dus! Alleen kan je jezelf afvragen of de hond verzadigd is na een brokkenmaaltijd?

Hetzelfde als dat wij elke dag naar de friettent op de hoek gaan. Friet en frikadellen houdt je in leven, maar is het gezond…nee absoluut niet! Hebben wij zo nu en dan niet trek en behoefte in afwisseling, ja, regelmatig. Zou een hond dan geen behoefte hebben aan variatie? Is het dan niet zo dat het gebit van de hond zo is samengesteld om zijn prooi te doden, te verscheuren en botten te kraken. Ja, dat is de taak van het gebit. Bij rauwe voeding zal je zelden tandplak tegenkomen omdat het trekken en kraken het gebit schoonhoud en het tandvlees masseert komt tandvleesontstekingen ook zelden voor. Alle vleesetende dieren hebben een kortere darm, ongeveer 1-derde van de lichaamslengte terwijl planteneters meer darmlengte nodig hebben om de plantaardige vezels goed te kunnen verteren.

Ik kan nog wel tientallen argumenten aandragen waarom versvoeding gezond is en wat het met je hond doet. Maar het blijft een feit dat jij als baas er zelf achter moet staan. Het aanbod voor versvoer is groot. Je hebt KVV -klant en klaar versvoer- in allerlei soorten, een zoektocht op google doet je versteld staan hoe groot het aanbod is. Je kan natuurlijk ook zelf de samenstelling bepalen en “hele” stukken en zelfs prooidieren inkopen. Het is maar net waar je voorkeur zelf naar uit gaat. Het is dan ook niet zo dat je zomaar ineens kan overstappen. Bij de ene hond is het mogelijk om 1-op-1 over te stappen, bij gevoelige honden is het beste om dat geleidelijk te doen.

Uiteraard denk je van ‘het zal wel’,…dat kan, waarom ook niet. Versvoeding is nog niet echt ingeburgerd en dat zal ook nog wel enige tijd duren. Niet alle dierenartsen staan achter dit concept en doen alsof er geen leven is zonder brok en raden “zoekende baasjes” versvoeding af. Aangezien het voor vele dierenartsen een onbekend iets is wordt het onderwerp verbannen uit hun praktijk. ‘wat de boer niet kent eet hij niet’……

Maar uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat er veel voordelen zijn met versvoeding. Dierenartskosten zijn dramatisch gedaald, darmproblemen zijn verleden tijd, een keer per dag ontlasting, weinig behoefte om te drinken en vooral geen groeipijnen bij een opgroeiende pup, verharen is minder geworden, zindelijk maken is appeltje-eitje,  maar vooral tevreden bullen die voldaan zijn na een portie trekken, scheuren en kraken. Eet smakelijk!

 

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief