Homepage

Pfjoew… Dat stinkt! Tandenpoetsen bij je hond?

Wie doet dat nu eigenlijk? Tandenpoetsen is voor de meeste mensen een dagelijkse gewoonte in hun persoonlijke verzorging. Zelf heb ik tien jaar in de tandheelkunde gewerkt, waarvan een groot deel als preventie medewerker. Hierdoor heb ik veel kennis op gedaan over mondhygiëne en het voorkomen van tandvlees problemen en botafbraak. Voor honden geldt eigenlijk het zelfde als voor mensen: tandplak en tandsteen moeten worden verwijderd om een gezonde mond te behouden! Maar wie poetst er nu de tanden van zijn/haar hond? En stinken de meeste honden niet een ‘klein’ beetje uit hun bek?

Het percentage van de hondeneigenaren die de tanden van hun geliefde viervoeter poetsen ligt erg laag, ongeveer 2 % van de baasjes neemt hier de moeite voor. Vorming van tandplak en tandsteen kan in eerste instantie zorgen voor ontstekingen aan de slijmvliezen, een onaagename mondgeur, afbraak van het kaakbot en uiteindelijk het verliezen van verder gezonde gebitselementen. Wat wellicht minder bekend is, is dat het in een verder gevorderd stadium ook voor andere (ernstiger) klachten kan zorgen zoals ontstekingen aan de hartkleppen, nieren en lever! Je hond kan er lusteloos en dus echt heel ziek van worden, aangezien hij je niet zelf kan vertellen waar hij zich niet zo lekker door voelt, ligt deze verantwoordelijkheid bij ons als baasjes om dit te voorkomen! Bij honden vanaf een jaar of drie, waarbij tandenpoetsen geen gewoonte is geweest van pup af aan en waar dus tandsteen  is ontstaan, is de enige remedie een behandeling onder sedatie om het probleem te verhelpen. Dit gaat verder ongeveer het zelfde als bij een gebitsreiniging in de mensen-tandartsstoel. Het resultaat is altijd wel fijn: lekker schoon, maar op het moment zelf alleen niet zo prettig… Voorkomen is dus beter dan genezen, voor jezelf en al helemaal voor je hond! Ik kwam de website van Dierengebit.nl tegen en vond daar een schat aan informatie over alle mogelijke gebitsproblemen! Neem er eens een kijkje, er staan ook handige tips over leren poetsen en het voortijdig signaleren van problemen aan het dierengebit. De beste poetsinstructie voor je hond vind je in dit filmpje!

Succes allemaal, wij gaan in ieder geval ons best doen!

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief