Homepage

Een zomerverhaal…in de winter…

Hoewel het praktisch winter is en vooral met de sneeuw van de afgelopen tijd, misschien een tikje voorbarig om vast weer even te waarschuwen voor de lente en de zomer..maar ach..een gewaarschuwd mens telt voor 2…

We worden er elk jaar op het nieuws weer op gewezen en ook ik nam mijn trouwe viervoeter eigenlijk ook  altijd en overal mee naar toe tot vorig jaar zomer dan…

Een vriendelijke doch iets paniekerige dame belde mij op..haar collega was onderweg met zijn hond, de hond was plotseling ziek geworden in de auto, zo ziek zelfs dat hij wel dood leek… doorvragen leverde weinig op, ze wist alleen te vertellen dat de man er nu aan kwam en de hond er erg slecht aan toe was. Normaal gesproken kun je je na dit soort telefoontjes wel iets voorbereiden, je legt spullen die je eventueel nodig kan hebben klaar en je bereid de mensen in de wachtkamer voor dat er mogelijk een spoedgeval tussen door komt, waardoor zij langer moeten wachten.

In dit geval kon ik niets doen, de wachtkamer was leeg en ik had geen idee wat ik moest verwachten dus ik wachtte maar rustig af. Na een minuut of 5 komt er een meneer aan rennen, met in zijn armen een slap hangende herder, buiten was de temperatuur best hoog..dit kon bijna niet missen…deze hond is bevangen door de hitte.

Omdat de hond er zo slecht aan toe was, is hij direct door gegaan naar de douche, niet te koud water, maar wel veel, heel veel water om hem enigszins af te koelen…zijn temperatuur was inmiddels 41 graden, de hond was in coma en reageerde nergens meer op. Na een minuut of 10, diversen injecties en een infuus later, leek de hond iets te reageren, om het volgende moment  direct weer weg te vallen..uiteindelijk hebben we meerdere malen de kop van de hond gewoon onder de harde straal gehouden,  om hem op die manier te triggeren en ‘hem bij de les te houden’.

De hele douche scene heeft bij elkaar zeker 3 kwartier geduurd, maar langzaam kwam de hond steeds  meer bij en kon hij naar de recovery om verder te herstellen. Hoewel het gelukt was om de hond in leven te houden, was het natuurlijk de vraag in hoeverre de hond schade had opgelopen,  onderzoek van het bloed wees helaas uit dat de afvalstoffen die de nieren normaal gesproken uitscheiden, in zeer hoge mate aanwezig waren in het bloed. Dit betekend dat de nieren beschadigt zijn en de ‘goede’ stoffen afvoeren en de ‘slechte’stoffen vasthouden. Door de hond continu, gedurende 24 uur aan het infuus te houden,  is er een kans dat de nieren zich nog iets kunnen herstellen. Helaas waren niet alleen de nieren aangetast, maar ook de lever had een behoorlijke klap gehad.

Maar… de hond knapte per uur op en na een lange nacht kon de hond aan het einde van de volgende dag weer naar huis, de nierwaarden waren verbeterd, maar nog wel slecht, maar de hond liep, at en dronk en was weer helemaal vrolijk.

Uiteraard kwam de hond de dag erna voor controle en leek de schade beperkt, hij was weer bijna de oude…
Wat er nu precies gebeurd is, hoelang de hond in de warme auto heeft gezeten, daar zijn we nooit achter te komen, evenals hoe en òf de nieren zich hersteld hebben, we hebben deze man nooit meer gezien en helaas is hij nooit meer gekomen om de bloedwaarden van de hond te meten.

We zullen dus helaas nooit weten wat de daadwerkelijke schade was van de oververhitting.

Ik denk wel dat deze meneer de hond  niet meer in de auto laat wachten, als hij moet werken…

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief