Homepage

Angstige hond, wat te doen?

Sommige honden zijn bang omdat ze een slecht verleden hebben met hun baasjes, sommige honden zijn gewoon bang omdat ze ooit een minder leuke ervaring ergens mee gehad hebben (het schrikeffect van iets wat valt, onweer, toeterende auto enz enz). Voor ons hoeft dit niet altijd begrijpelijk te zijn maar we moeten het wel constateren om er iets aan te kunnen doen. Hieronder volgen enkele tips:

Gedrag
Het is zaak om het gedrag van je hond goed te bestuderen en op zijn reacties te letten. De eerste tekenen van angst zijn meestal: staart tussen de benen, oren plat, laag op de poten (of zichzelf tegen de grond drukken) en schrikachtig reageren op bewegingen en/of geluid (willen vluchten). Sommige honden bibberen ook veel. Op de rug gaan liggen en plassen is onderdanig gedrag. Is de hond angstig en je drijft hem in “het nauw”, je bent te opdringerig of je hebt gewoon “iets” waar de hond bang voor is (zoals: je hebt een zware stem, je bent een man, je bent druk en onrustig, je ruikt naar iets waar de hond bang voor is, of hij is bang voor je handen, etc.) dan kan de hond gaan grommen en zelfs bijten. Wees altijd alert hierop! Bijten is natuurlijk niet gewenst en moeten we proberen te voorkomen.

Benaderen
Zeker als de hond ook onderdanig gedrag vertoont: stel je niet dominant op! Dat betekent: als de hond naar je gromt of hapt, niet straffen in de zin van schreeuwen of (sommigen doen dat…) slaan. Daarmee is de kans groot dat je de hond voorgoed beschadigd en verpest. Het enige wat je ermee zou bereiken is dat de hond nog banger voor je wordt en dat moet je nou juist zien te voorkomen! Wat dan wel? Gromt de hond, dan is dit een waarschuwing: zover en niet verder. Wees niet eigenwijs en pushy, maar zeg tegen jezelf: ok, tot daar en niet verder dus. Blijf op een afstandje. Hapt/bijt de hond (maar probeer het niet zover te laten komen!), dan kun je de hond eventueel “bestraffen” door onverwachts de kamer uit te lopen en de hond een minuut alleen te laten zitten. Vaak moet de hond ook even bijkomen van de schrik en jij ook, dus dat komt mooi uit… Wel doen: laat de hond op jou af komen. Als de hond dat niet doet, kun je rustig naar hem toe komen. Vermijd daarbij alle oogcontact, maar hou zijn gedrag goed in de gaten. Maak je klein en praat rustig op zachte, hoge toon. Eventueel zou je kunnen proberen of je de hond kunt “kopen” met iets lekkers. Zodra de hond verontrust reageert op een beweging van jou, probeer je die beweging te vermijden. Misschien zal je overdreven traag moeten bewegen…het zij zo! De hond moet doorkrijgen dat jij het goed met hem voor hebt…neem een afwachtende houding aan, maar wees zelfverzekerd. Honden voelen perfect aan of je dat wel of niet bent. Een onzekere hond zou nog onzekerder worden als jij het ook bent. Niet doen: over de hond heen buigen, in de ogen kijken, over de kop aaien (zal meestal toch niet lukken) en hem in een hoekje drijven. De eerste drie dingen zijn zeer dominant in hondentaal en zullen je niet verder helpen. Het laatste is ook voor je eigen bestwil, anders loop je kans op een knauw. Verder is het belangrijk dat je niet wappert en niet te opdringerig bent met je handen. Soms zijn angstige honden geslagen en daarom doodsbang voor handen. Laat hem heel voorzichtig ruiken en wees alert op zijn reactie.

Het kan een tijdje duren voordat de hond je een beetje vertrouwt. Vaak (afhankelijk van de slechte ervaringen die hij/zij heeft gehad) is de hond minder bang voor vrouwen dan voor mannen (maar het kan ook juist andersom zijn). Maar de kans is groot dat als je hem op de juiste wijze benadert, hij jou al snel als zijn steun en toeverlaat zal gaan zien en dat hij al zijn zekerheid uit jou haalt. Wees je hiervan bewust en wees daarom ook nooit onredelijk of onvoorspelbaar tegen je hond. Je kan het beste gelijkmatig van karakter zijn! (Voor jezelf ook stukken prettiger trouwens.)

Prijs de hond veel. Laat de hond voelen dat hij wordt gewaardeerd. Maar: is je hond ergens bang voor (bijvoorbeeld een andere hond op straat), zorg dat je hem niet gaat troosten als hij angstig gedrag vertoont. Zo geef je het signaal af dat hij inderdaad reden heeft om bang te zijn! Wees niet overbeschermend, zeker als de angst feitelijk onredelijk is. Maar voorkom wel nieuwe nare ervaringen! Probeer zijn angstige gedrag zoveel mogelijk te negeren en laat zien dat jij er niet bang voor bent. Praat liever niet tegen jouw hond op dat moment en zeg ook niet “Nee, foei!” omdat hij bang is. Afleiden kan wel werken. Is hij bijvoorbeeld dol op een speeltje, dan probeer je op vrolijke toon, nog voordat hij de angstbron in de gaten krijgt, de hond te verleiden tot een spelletje. Ook koekjes kunnen werken. Maar let wel op dat je hond niet te dik wordt!!

Zodra de hond dus enigszins vertrouwd met je is en je heeft geaccepteerd als de leider van de roedel, kun je beginnen met de basis gehoorzaamheidstraining. Kies wel voor een positieve methode, dat wil zeggen: die gebaseerd is op beloning. Hondvriendelijk zijn de clickertrainingen. Maar ook de gehoorzame huishondtraining van de Dierenbescherming gaat uit van beloning en is dus geschikt. Is de hond te bang voor andere honden, dan is er waarschijnlijk wel privé begeleiding mogelijk. Een andere mogelijkheid is zelf trainen. Hierbij zou je het boek van dokter Bruce Fogle, Leer uw hond gehoorzamen, kunnen gebruiken.

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Word lid van de Honden.blogo.nl nieuwsbrief